Trollegater

I Trollegaters naturreservat mellan Rimforsa och Ulrika finns ett gäng sprickgrottor. Spänningar i marken när inlandsisen hade dragit sig tillbaka och landhöjningen satte igång tros ha utlöst en jordbävning som skapade mäktiga sprickor i berggrunden på flera ställen i denna trakt och flest tydliga spår finner man i Trollegater. Där finns långa klyftor, ”trollgator”, i berggrunden och där finns flera grottor, varav en med den ganska ansenliga längden 143 meter.

Stora grottan i Trollegater kräver lite krypning på några ställen men är en ganska lätt grotta. Huvudingången finns nere i en spricka och leder in i en sal där grottan förgrenar sig. De två gångar som leder vidare därifrån är längst inne förbundna med varandra via en tvärgång, så att man kan gå runt det hela. Lite före tvärgången finns från den vänstra gången en trång sidogång till en liten kammare.

Stora Trollegatergrottan har också en andra ingång: Trollgränd. Denna ansågs förr vara en egen grotta, men sedan några grottkrypare lyckats pressa sig genom en trång passage därifrån in i huvudgrottan är de nu delar av en och samma grotta.

Eftersom grottan är ganska lätt att ta sig igenom och dessutom är lätt att hitta (skyltar vid vägen m.m.) kan den vara ett trevligt utflyktsmål även för personer utan grottvana. Och när man är klar med huvudgrottan är det bara att börja utforska områdets övriga håligheter som till exempel: Gaffelgrottan, Grytet, Hästskon, Kroken, Långa hålet och Jojes grotta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>