Rösjögrottan

Vid Rösjö mellan Motala och Godegård finns en liten men intressant grotta. Den fyra meter långa Rösjögrottan ligger i en stor inlandsinslipad berghäll, en så kallad rundhäll, på en åkerholme. Hällen bildar ett höjdparti och grottan är belägen i den övre delen av höjdens ena sida.

Rösjögrottan syns som ett djupt hål rakt in i berggrunden. När man tagit sig in genom öppningen, står man i en sal med mjukt rundade former. Troligen rann ett vattenflöde här med stor kraft när inlandsisen hade börjat smälta, vilket fick löst stenmaterial på platsen att rotera och nöta på berggrunden, så att resultatet till slut blev en så kallad horisontell jättegryta. Grytan följer en spricka, vilket kan förklara dess ovala tvärsnitt.

Rösjögrottan har ett plant golv, såväl i ingången som inne i salen. Vid ingången får man böja sig en del men inuti grottan är det full ståhöjd. Där finns också en träbänk placerad. Denna grotta är kanske inte något för den som är ute efter stora underjordiska äventyr, men för den som fascineras av intressanta formationer i naturen är grottan väl värd en titt. Den nås lättast från det torp som är beläget ca 250 meter västnordväst om den, vid den enskilda vägen mellan Rösjö och Bona.

Grottan ska på 1800-talet ha använts som tjuvgömma av tjuvarna Tector och Hiert, vilka kom att bli de sista personerna som blev offentligt avrättade i Sverige.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>