Tunneln

Tunneln är en liten blockgrotta vid Skriketorp, nordväst om Åby i Norrköpings kommun. Där lutar sig ett stort stenblock mot en liten bergsklack, så att en tunnel bildas därunder. Bergsklackens lodräta sida utgör vägg i grottan, medan stenblocket utgör en kombination av vägg och tak (Grottan har triangulärt tvärsnitt). Golvet består av jord och skogsskräp. Tunneln har en ingång i vardera änden och är smalast på mitten. Den kräver ålning. Södra ingången är liksom de inre delarna ganska plan. Tunnelns norra ingång lutar däremot lite tvärt nerför (sett utifrån). Avståndet mellan ingångarna, och därmed grottans längd, uppgår till fem meter.

Grottan är belägen i en brant sluttning vid Skriketorp. Den hittas lättast nerifrån. Utgå från den lilla vägen mellan södra Skriketorp och Gransjön. På en plats längs vägen sitter en informationstavla om vandringsleder i området. Där kan man börja söka sig uppåt. En bit från vägen blir lutningen brantare för att ytterligare en bit uppe åter bli mindre brant. Det är där, där lutningen minskar, som grottan finns. Gången går i nord-sydlig riktning, precis som branten lutar. Under din klättring uppför backen skall du alltså inte spana efter gångar som går i sidled.

Tunneln är ingen märkvärdig grotta, men om du är i området, som är rikt på vandringsleder och natursköna skogar, kan det ju vara trevligt att slinka förbi (och igenom!).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>