Jätten Bules grotta

Grottan ligger exakt på Östgöta leden ca 4 km NO om Österbymo och ca 200m S om Alsjöns östspets, uppe på Grottberget.

För att ta sig in i grottan får man söka efter en ingång från en sidoklyfta som leder dig in till själva grottsprickan.

Väl inne i sprickan så vidgar den sig och bildar en hög klyftliknande gång som längst in svänger av åt vänster där den slutar efter några meter, eller så tar man sig rakt fram och uppåt över stenväggen och når en övre hylla där man kan ta sig fram och runt innan man slutligen kommer ner till huvudsprickan igen.

Nere på golvet finner man en låg och trång passage som leder till den undre källarvåningen, denna ingång kan vara svår att ta sig igenom i början , men den ska grävas ut =)

I källarvåningen är det kallare och fuktigare så ha lämpliga kläder på !

Grottan hr uppmäts till ca 81m och är en sk. sprickgrotta, djupet har uppmätts till 13m.

Strax utanför Jätten Bules grotta finner du även Jätten Bules visthusbod som är en liten sprickgrotta på ca 7 m och är en rak sprickgång med triangulärt snitt.

Man kan ju låta fantasin skena iväg om man vill och föreställa sig jätten boende i sin grotta och använda sig av visthusboden som sitt matförråd…

 

En reaktion på “Jätten Bules grotta

  1. Detta var min tredje grottutflykt ”i modern tid” (min första var i Lummelundagrottan på Gotland, då jag var i mitten av tonåring, men där kunde jag ju gå rak hela vägen, och det är inte riktigt min ”grej” när det gäller grottkryperi, så det räknas ändå inte riktigt, tycker jag).

    Jätten Bules grotta bjöd på riktigt tufft motstånd på några ställen, mycket mer än jag väntade mig, men med god och handfast(!) hjälp av några av övriga deltagare lyckades jag ta mig vidare. Vid ett par, tre tillfällen fastnade jag, men med lagom mycket kallsinne kom jag loss. Och trots allt det så lät jag mig inte avskräckas ens det minsta, utan jag ser redan fram emot nästa grottkrypning.

    Stort tack till er alla som var med idag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>