Kärleksgrottan

Kärleksgrottan är en karstgrotta vid Mamorbruket utanför Krokek i Norrköpings kommun. Vid ”Här slutar allmän väg” parkerar man bilen och fortsätter följa den allt mindre vägen österut, tills den når fram till en badplats vid Bråvikens strand. Därifrån följer man en stig längs stranden en kort bit västerut och stöter på en skylt med grottans namn. Då har man grottan belägen något tiotal meter upp i backen på höger sida.

Den 17 meter långa grottan, som tidvis genomrinns av en liten bäck, har horisontell ingång Längre upp finns en andra entré som är trång och full av björkrötter som förhindrar forcering. Ingenstans i grottan krävs rep, men vill man komma till de innersta delarna får man vara beredd på krypning och ålning, eftersom takhöjden där liten.

Kärleksgrottan är en av flera karstgrottor norr om Bråviken. Just denna tillhör de mer lättbesökta av dem, och även den som saknar grottvana har möjlighet att ta sig en god titt.

Enligt legenden skall guden Amor ibland spela utanför grottan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>