Åsbergsgrottan

Åsbergsgrottan är en blockgrotta i Sollerö socken i Mora kommun. Den finns bland blocken vid en rasbrant på berget Åsberg. Rasbranten är belägen i en nord-sydlig sänka väster om bergets topp. Läget är cirka 550 meter SSV om Åsengården (camping, stugby och servering) i Åsens färbod, 8 km SO om Gesunda tätort. 130 meter norr om grottan, i samma sänka, ligger en liten tjärn. En vandringsslinga med namnet Marits stig, som utgår från fäboden och har blåvita markeringar, passerar 4,5 meter från grottan. Åsbergsgrottan upptäcktes och utforskades sommaren 2012 av Östgöta grottklubbs Anders Lavas.

Två block lutar sig mot varandra och bildar grottans väggar och delvis dess tak. Två mindre block hjälper till att bilda taket. Huvudingången har formen av ett spetsigt uppochnedvänt V. Den har höjden 120 cm. Som bredast, alltså längst nere, är den 33 cm. Innanför denna ingång vidgar sig grottan till en liten kammare med en längd på 2,5 meter och en bredd på omkring 70 cm. Takhöjden är som störst, 130 cm, strax innanför ingången. Därefter minskar den.

Strax innanför huvudingången leder en mycket trång gång under det högra blocket, till en alternativ in- och utgång på dess andra sida. Av vuxna personer bör endast riktigt smala och smidiga ge sig på den gången, vars takhöjd som lägst är mellan 20 och 25 cm, vid passagen av en sten. Den gången är 1,35 meter lång, vilket ger grottan en sammanlagd gånglängd på 3,85 meter.

Längst inne i grottans huvudkammare skiner ljus in på båda sidorna av en sten. Denna sten är tillräckligt lätt för att lyfta bort. Det skulle ge grottan en tredje (trång) ingång, men göra den mindre grottig.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>