Nytt mått på Trevåningsgrottan

Den första juni åkte Östgöta grottklubb än en gång till grottområdena vid Ulrika och Drögshult. Vi ville mäta Trevåningsgrottan, eftersom vi uppfattat den som betydligt längre än de 11 meter den uppges vara i litteraturen (Sveriges speleologförbund (red. Beskow, Peterson Jarl); 2002; Svenska grottor: Östergötland; ) Mycket riktigt var den betydligt längre: 35 meter blev summan när vi räknade samman alla gångar som var två meter eller längre! Därtill kunde vi konstatera att etablerade kartor över grottan (också från Svenska grottor) är mycket bristfälliga. Till sådant som saknas där hör en 3,3 meter lång blindgång från grottans första sal och en 2,3 meter lång blindgång/krypin från sal nummer två. Men framför allt brister kartorna vid den tredje salen, som enligt dessa är grotttans slut. Därifrån finns nämligen fortsättningar i form av dels en smal krypgång som lämnar salen på golvnivå och som efter två knixar blir för trång för att an ska kunna fortsätta i den, och dels en gång som lämnar salen uppe vid taket och som efter en trång passage leder till ett litet rum. Båda dessa är åtskilliga meter långa.

När vi ändå var i Solltorpsområdet passade vi på att ta oss en liten titt i Solltorpsgrottan också. När undertecknad och Madeleine som första besökare hade klättrat ner i grottan, flög en orolig fladdermus fram och tillbaka på jakt efter ett gömställe. Men innan den hann gömma sig blev den fotograferad. Vid detta Solltorpsgrottebesök kunde undertecknad för övrigt konstatera att han återigen är tillräckligt smal för att ta sig igenom denna grottas trånga reservutgång.

Då vi blivit klara vid Solltorp for vi vidare till Drögshultsområdet, för att spana efter de två kända grottor där som vi ännu inte hade besökt: Grottan vid Svartgölen och Viggengrottan. Berggrunden och terrängen i området är mycket blockig och uppsprucken, så det är svårt att veta huruvida det man hittar är den grotta man läst om eller ännu en oregistrerad grannhåla, särskilt när objekten man söker efter inte ska vara så märkvärdigt stora. Lite grottkrypning blev det i alla fall där också. Innan vi återvände till bilarna tog sig undertecknad ett mycket svalkande bad i sjön Viggen.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>