Karstkrypning i Kolmården

Söndagen den 18 november for Östgöta grottklubb till Kolmårdenskogarna närmast norr om Bråviken för att kika på karsgrottor. Först gick färden till Kopparbo för ett besök i Kopparbogrottan, som med sina 125 meter är Östergötlands längsta karstgrotta. Ingen av oss som var med hade besökt den grottan tidigare, så vi var lite osäkra på hur vi skulle hitta den, men det gick bra då den var belägen alldeles intill Östgötaleden.

Kopparbogrottan blev en blev en våt upplevelse, framför allt för undertecknad, trotsade vatten upp till låren och vadade en god bit in på undervåningen. På grund av vattnet där kunde vi alltså inte ta oss genom hela grottan, men vi var vi beredda på och vi var fullt nöjda med vad vi såg. Grottan var en imponerande skapelse, vilket för övrigt också kan sägas om oss, för klättringen till undervåningen krävde en del våghalsighet.

Efter att ha förtärt vår matsäck, och godisbitar som Joakim hade med sig, återvände vi till bilen och for till Marmorbruket. Där väntade lite mer Östgötaledsvandring fram till Kärleksgrottan, som var utflyktens andra mål. Denna 17 meter långa karstgrotta ska guden Amor ibland spela utanför. Vi såg inte till honom och blev således inte kära i varandra, men en hel del spännande grottbiologi såg vi: förutom åtskilliga källarspindlar, som på sina ställen vävt små trådkokonger, fanns där också snäckor och malfjärilar. Enligt grottdatabasen skulle det lukta avlopp i grottan, på grund av att ett sådant mynnat där tidigare, men det var inget vi lade märke till. Efter krypningen i Kärleksgrottan var jag, som saknar overall, så smutsig om magen att jag gick ut i den iskalla Bråviken och tvättade den innan jag tog på mig rena kläder.

Lagom till mörkrets inbrott var vi klara med våra grottbesök. Alla återvände helskinnade.

Anders L

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>