Grottbesök på Färöarna

Anders 2012

Efter att de senaste somrarna ha turistat i Norge, Finland och Danmark ville jag nu se någon av Nordens övriga delar. Det blev Färöarna som fick mitt besök. Från vandrarhemmet i Tórshavn gjorde jag dagsutflykter till besöksmål inom både natur och kultur. ”Natur” innebar förstås bland annat grottor.

Suðuroy

Min sista Färödag tillbringade jag på Suðuroy, den sydligaste av öarna. Jag hade bestämt för att besöka grottan Hol í Hellu ett par kilometer öster om orten Tvøroyri, där färjan från Tórshavn lägger till. Denna grotta hade jag stött på uppgifter om på Internet.

Hol í Hellu är en stor strandgrotta i en mäktig fågelklippa med namnet Froðbiarnípa. Havet når en bit in i grottan, men man kan ta sig in i den torrskodd via stenblocken på öppningens södra sida. På Turistinformationen i Tvøroyri trodde man dock att grottan endast kunde besökas vid lågvatten och det skulle det inte bli än på ett tag. Skulle jag i så fall kunna besöka den, innan det var dags att ta dagens sista färja tillbaka till Tórshavn? Ja, det gick fint!

Solen lyste och gav havet och landskapet riktigt klara och glada färger. Jag åt ett stycke matsäck på den blockiga stranden innan jag klättrade in i grottan. Öppningen är väldigt vid, så den där riktigt grottiga känslan infinner sig inte. Men vad gör det? Grottan är mycket mäktig och vacker. På golvet ligger stora rundslipade stenar som vågorna slår in mot. Man förundras över de krafter som finns i naturen, även om de tagit god tid på sig. Det vackraste av allt är de häftiga färgskiftningar som finns i taket vid grottans öppning. Riktigt läckert! Det är inte bara bergets ljusa och mörka färg det rör sig om, utan också en sorts gult. Jag uppfattade att det gula inte var en stenfärg, utan något som hade samband med ställen där fukt rann på bergväggen.

Efter besöket i Hol í Hellu ville jag ta en annan väg tillbaka till Tvøroyri än den jag kommit. Jag klättrade upp på en klipphylla på vänster sida om det lilla vattenfall som fanns strax söder om den stora grottan. Och där: en till grotta! Ja, där fanns en liten krypgång rakt in i berget. Naturligtvis var jag tvungen att prova den också. Gången ledde till en liten rund kammare, 3-4 meter in i berget. Hade jag saknat viss grottighet i den stora grottan så fick jag uppleva den här. Via hagar med nyfikna får återvände jag till staden mycket grottnöjd.

Vestmannabjørgini

Två dagar tidigare hade jag åkt sightseeingtur med båt vid de mäktiga och fågelpopulära klipporna Vestmannabjørgini på ön Streymoys västkust. Båten for genom flera portaler av sten och vid ett tillfälle åkte vi rakt igenom en riktig grotta. Det senare gick emellertid så snabbt att det var svårt att hinna ta kort. Jag rekommenderar dock varmt denna båttur för den som tänker besöka Färöarna och som är förtjust i grottor och andra mäktiga stenformationer. För att få de bästa fotomöjligheterna bör man ta plats på det övre däckets högra sida.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>