Grottbesök på Färöarna

Anders 2012

Efter att de senaste somrarna ha turistat i Norge, Finland och Danmark ville jag nu se någon av Nordens övriga delar. Det blev Färöarna som fick mitt besök. Från vandrarhemmet i Tórshavn gjorde jag dagsutflykter till besöksmål inom både natur och kultur. ”Natur” innebar förstås bland annat grottor.

Suðuroy

Min sista Färödag tillbringade jag på Suðuroy, den sydligaste av öarna. Jag hade bestämt för att besöka grottan Hol í Hellu ett par kilometer öster om orten Tvøroyri, där färjan från Tórshavn lägger till. Denna grotta hade jag stött på uppgifter om på Internet.

Hol í Hellu är en stor strandgrotta i en mäktig fågelklippa med namnet Froðbiarnípa. Havet når en bit in i grottan, men man kan ta sig in i den torrskodd via stenblocken på öppningens södra sida. På Turistinformationen i Tvøroyri trodde man dock att grottan endast kunde besökas vid lågvatten och det skulle det inte bli än på ett tag. Skulle jag i så fall kunna besöka den, innan det var dags att ta dagens sista färja tillbaka till Tórshavn? Ja, det gick fint!

Solen lyste och gav havet och landskapet riktigt klara och glada färger. Jag åt ett stycke matsäck på den blockiga stranden innan jag klättrade in i grottan. Öppningen är väldigt vid, så den där riktigt grottiga känslan infinner sig inte. Men vad gör det? Grottan är mycket mäktig och vacker. På golvet ligger stora rundslipade stenar som vågorna slår in mot. Man förundras över de krafter som finns i naturen, även om de tagit god tid på sig. Det vackraste av allt är de häftiga färgskiftningar som finns i taket vid grottans öppning. Riktigt läckert! Det är inte bara bergets ljusa och mörka färg det rör sig om, utan också en sorts gult. Jag uppfattade att det gula inte var en stenfärg, utan något som hade samband med ställen där fukt rann på bergväggen.

Efter besöket i Hol í Hellu ville jag ta en annan väg tillbaka till Tvøroyri än den jag kommit. Jag klättrade upp på en klipphylla på vänster sida om det lilla vattenfall som fanns strax söder om den stora grottan. Och där: en till grotta! Ja, där fanns en liten krypgång rakt in i berget. Naturligtvis var jag tvungen att prova den också. Gången ledde till en liten rund kammare, 3-4 meter in i berget. Hade jag saknat viss grottighet i den stora grottan så fick jag uppleva den här. Via hagar med nyfikna får återvände jag till staden mycket grottnöjd.

Vestmannabjørgini

Två dagar tidigare hade jag åkt sightseeingtur med båt vid de mäktiga och fågelpopulära klipporna Vestmannabjørgini på ön Streymoys västkust. Båten for genom flera portaler av sten och vid ett tillfälle åkte vi rakt igenom en riktig grotta. Det senare gick emellertid så snabbt att det var svårt att hinna ta kort. Jag rekommenderar dock varmt denna båttur för den som tänker besöka Färöarna och som är förtjust i grottor och andra mäktiga stenformationer. För att få de bästa fotomöjligheterna bör man ta plats på det övre däckets högra sida.


Försök att hitta Valviks jättegryta

Av en händelse passerade jag en skylt med texten ”Valviksjättegrytan 400 m”. Ett spontanbesök vid en jättegryta? Javisst!

Stigen är svår att hitta den första biten. Bara ett par plastbandsvimplar markerar förtsa biten och det tog ett par försök att hitta stigen som sedan markeras med Östgötaledens orangefärgade prickar och band. Tyvärr är prickarna ganska glest placerade och det är inte alltid att nästa prick är synlig från den föregående.

Marken bär både smultron och blåbär, samt tydliga spår av vildsvin.

Väl uppe på höjden kunde jag varken hitta nästa prick eller någon jättegryta. Skam den som ger sig, någon stans i detta område måste grytan finnas! Efter tre goda kvartar av strövandre i området fann jag varken gryta eller fler orangea prickar. Området vimlar av olika djurstigar, svårt att veta vilken stig som går till grytan…

Det fanns ett par gryt i området som skulle kunna vara av intresse, se bilderna. Eftersom jag var ensam vågade jag inte stoppa in näsan i dem.

Nåja, kan hända att det blir ett nytt försök att finna denna tre och en halv meter djupa och en meter breda gryta.

/Joakim

 

Kyrkbergsgrottan, Dala-Husby (2012)

Årets påsk firade jag hos mina föräldrar i Dalarna. Trots att jag är uppvuxen i landskapet hade jag aldrig varit inne i en dalagrotta, så nu var det dags! Landskapet är inte särskilt grottrikt, men nära vårt påskfirarställe, vid Dala-Husby, finns en sprickgrotta. Den ligger strax nordväst om samhället, vid foten av Kyrkberget. Min far följde med dit men valde att hålla sig på markytan, vilket då även hunden tvingades göra.

Först skall man klättra ner i sprickan och sedan följa den in i berget. Man kan behöva ett rätt så långt rep för att ta sig ner i Kyrkbergsgrottan smidigt och säkert, och för att ta sig upp igen. Det är några meters avstånd från grottmynningen till närmsta träd som kraftigt nog att knyta fast rep i. Den här gången fick det dock fungera med ett provisoriskt rep som min far höll tag om i andra änden.

Ett par meter inne i berget slutar huvudgången tvärt, men på höger sida öppnar sig där en ”sal” med ganska stor bredd men mycket låg takhöjd. Med fötters, rumpas och armbågars hjälp förflyttade jag mig längst in liggande på rygg. Halva min kropp besökte därefter en liten återvändsgränd under öppningshålet innan jag tog mig upp och ut ur grottan.

Grottan uppges vara 6 meter. Någon meter till tycker jag man borde kunna mäta upp, om man räknar in alla utrymmen. Någon särskilt märkvärdig skapelse är Kyrkbergsgrottan inte, men den blev min första dalagrotta!

/Anders

Höversby och Hummelsätter 2012-04-01

Den första april gav sig klubbens Vasastads- och Mylingeavdelning (Anders och Joakim) iväg på en grottutflykt till gränstrakterna mellan Linköpings och Söderköpings kommuner. Det stora målet var Höversbygrottan, men vi ville också gärna kika på någon grotta som var ny för oss, så vår första anhalt blev Hummelsätter, 2,5 kilometer öster om Höversby. Här finns en blockgrotta med längden 8 meter. Grottan gick bra att hitta och här värmde vi upp. Vi kröp och kravlade över kantiga stenar och utforskade grottans alla vrår. En grottliknande håla i samma område fick även den vårt besök. Där fanns en alternativ utgång som gav oss tillfälle att testa vår smidighet inför Höversbygrottan.

Efter en kort bilfärd till torpet Hällarna vid Höversby åkte grottkläderna på igen och vi slank ner i ett hål i marken, i den 50 meter långa Höversbygrottan. Här hade spindlarna vaknat och den riktigt grottiga stämningen infann sig. Längst inne var det vatten i den lilla grottsjön. Krypning och ålning, framåt och i sidled – nästa dag hade jag träningsvärk i magmusklerna. Utflykten avslutades med mazarinätning.

/Anders

Grottor kring Glansgruvan 2012-06-09

Så, då var det dags för ett gäng karstgrottor att få besök av Östgöta grottklubb.
Första stoppet gjordes vid Lenbergsviksgrottan, ett grunt schakt som delar delar sig till två gångar.
Resans bästa grotta, enligt undertecknad, var Grottan under Flathällen, med två parallella rum, via en gemensam något lortig ingång, uppvisade fantastiska formationer i taket. Tyvärr visade sig detta vara väldigt svårt att fotografera.
Nästa stop var vid Bäckgrottan som hade en mindre sjö (ca 1 x 2m) längst in, som speglade det infallande ljuset från en öppning i andra änden. Sista grottan var Glansgruvegrottorna vilken endast fick besök av Anders, som inte räddes att grottan faktiskt var fylld med vatten.

/Joakim